Ugrás a tartalomra

 

Az ingyenes JFF Online Japán Filmfesztivál kísérő programjaként 2024. június 7. (péntek) 18 órától Lehoczki Péter, az anime-manga kultúrára specializálódott Mondo magazin újságírója átfogó és izgalmas előadást tart Tezuka Oszamu korai animációs munkássága címmel.

Tezuka Oszamut sokan tartják az anime- és manga-kultúra megteremtőjének, atyjának. Ő találta ki a tipikus arcrajzolatot az erősen felnagyított, részletesen megrajzolt szemekkel együtt. A JFF Online Japán Filmfesztivál programjában szerepel Tezuka egyik legismertebb alkotása, a Jungle Emperor Leo, ami itthon Kimba, a fehér oroszlán néven vált ismerté.

Az 1928-ban született, eredetileg orvos Tezuka Oszamut sokan tartják az anime- és manga-kultúra megteremtőjének, atyjának. Ő találta ki a tipikus arcrajzolatot az erősen felnagyított, részletesen megrajzolt szemekkel együtt. Az első mangája 1946-ban, 17 éves korában jelent meg, az első animéit pedig az 50-es években készítette. Rendkívül termékeny alkotó volt, több mint 700 manga kötetet és 150.000 manga oldalt alkotott.

Elsősorban az Astro Boy (Tetcuvan Atomu) és Kimba, a fehér oroszlán (Dzsanguru Taitei) készítőjeként vált híressé. A Kimbáról bizonyított, hogy az 1994-ben készült világhírű Disney-klasszikus, Az oroszlánkirály elődje volt, bár az amerikaiak ezt mindvégig tagadták. A Kimba, a fehér oroszlán 1950-ben jelent meg mangaként, majd 1965-ben anime-sorozatként (hazánkban is vetítették). Kimba karaktere annyira népszerű lett Japánban, hogy számtalan TV reklámban tűnt fel, baseball csapatok kabalaállatkája lett, kulturális ikonná vált. Tezuka maga is nagy Disney rajongó volt és soha nem rejtette véka alá, hogy a Bambi inspirálta Kimba történetét. (A Disney emiatt meg is kereste Tezukát 1953-ban, hogy manga formájában írja meg a Bambit.)

Tezuka világhírű alkotásai között szerepel továbbá a Black Jack, Ribon no Kisi, Dororo, Phoenix és az Adolf. Arra akarta ösztönözni olvasóit és nézőit, hogy törekedjenek a békére és törődjenek a világgal. A Zoom előadásban lesz még szó Tezuka saját stúdiójáról, az 1973-1975-ös alkotói korszakról, a Mushiról és az 1989-ig, korai haláláig tartó időszakról is.

Az előadás online, a ZOOM felületén fog zajlani.

 

Időpont:

2024. június 7. (péntek) 18:00
 

Regisztráció:

Az előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Regisztráció: ITT