29May
Májustól egy új online sorozattal készülünk a japán kultúra szerelmeseinek: a JIB TV és az NHK jóvoltából most egész évben magyar felirattal elérhető dokumentumfilm-sorozatot teszünk közzé Youtube csatornánkon! Ezentúl minden hónap utolsó vasárnapján érdemes lesz a képernyő elé ülni, ugyanis szó lesz japán kertekről, ősi hagyományokról, az innovatív japán kenyérfajtákról, miniatúrákról…egy szóval összegezve, mindenről ami a felkelő nap országával kapcsolatos!
Youtube lejátszási lista az összes eddigi epizóddal:
Explore Japan dokumentumfilm-sorozat - YouTube
A TELJES SOROZAT
1. rész – A miniatűr világ
Három fogásos vacsora, ami elfér egy tű hegyén. Közért, ahol Hüvelyk Panni is nagynak érezné magát. Üdvözlünk a miniatűrök világában! 2020-ban megnyílt a világ egyik legnagyobb beltéri miniatűr témaparkja Tokióban, ahol olyan hétköznapi témákat foglalnak magukba a kiállított tárgyak, mint a kisbotban kapható élelmiszerek. A hihetetlenül élethű miniatűr művészeti alkotások nemcsak az apró csomagolásokat, hanem a belsejében lévő, egyenként 1 mm-nél kisebb rizsszemeket is szimulálja például a rizsgombóc, azaz onigiri esetében.
Emellett betekintést nyerhetünk az Instagramon 2,5 millió követővel rendelkező miniatűr művész mesterségétbe, amint hihetetlen képzelőerejét felhasználva egész világokat hoz létre az imitálás segítségével: olyan keze ügyébe kerülő tárgyakkal, például kapcsokkal és zöldségekkel helyettesíti a tájat, amelyek mellé az apró figurák elhelyezve azok valóban életre kelnek.
Az epizód három különböző miniatűrművész alkotásait vizsgálva feltárja a japán miniatűrök ismeretlen történetét, és közben rámutat miért olyan népszerű ez a rendkívüli elhivatottságot igénylő kézimunka a felkelő nap országában.
Youtube videó linkje:
https://www.youtube.com/watch?v=VjCHa1hLbDg
2. rész – A kézműipar szelleme és a fenntarthatóság
Következő dokumentumfilmünk Tokió luxusnegyedeként elhíresült, egyben a kereskedelem és kultúra központjaként is szolgáló Ginzába kalauzolja el a nézőket. Legtöbben talán az előkelő áruházak, butikok, éttermek és kávéházak sorára gondolnak, mikor a Ginza szót meghallják, pedig a környéket áthatja a kézművesek energiája, akik hűségesen örökítik tovább tudásukat generációról generációra. Az itt írt történetek formálták a múltat, és építik a jövőbe vezető utat.
Ebben az epizódban közelebbről megismerhetjük egy szusi étterem működését, bepillantást nyerhetünk a japán hagyományos egyujjas zokni, azaz tabi készítésébe, valamint felfedik a Mannen Dokei, azaz örökóra mechanikájának titkát Tanaka Hisashige mérnök segítségével. Elődeik iránti tiszteletük és mesterségük megőrzése iránti eltökéltségük támpillérekként szolgál egy fenntartható társadalom megvalósításához.
Youtube videó linkje:
https://www.youtube.com/watch?v=XEAFwph20W8
3. rész – Japán kertek: a szépség nyomában
Japán kultúrájának számos vonzó aspektusa van, melyek közül kétség kívül egy a japánkert. Egy apró univerzum ez, mely nem csupán a természet iránti tiszteletet tükrözi, hanem a szigetország kifinomult esztétikáját is. Ez a sajátságos mikrokozmosz világszerte több embert is elvarázsolt, többek közt egy fiatal svéd kertészt, aki Japánba költözve már Murasame Tatsumasa néven tanulmányozta testközelből e sajátos kerteket.
A következő dokumentumfilmben egy 30 perces sétára invitál Murasame minket Kiotó négy autentikus japánkertjébe, ahol helyi szakértőkkel együtt fedezhetjük fel a rejtett szépségeket. Utunk során bepillantást nyerünk egy hagyományos belső udvarba, megcsodáljuk Kobori Enshu egyik történelmi mesterművét, egy teaház kertjében ismerkedünk a teaceremónia művészetével, végezetül egy modern kertbe vezet el minket.
Youtube videó linkje:
https://www.youtube.com/watch?v=XEAFwph20W8
4. rész - A hagyományon túl
A tradicionális japán kézműipar kihívásaiba enged bepillantást az Explore Japan sorozat következő dokumentumfilmje, mely a „GO ON“ nevű művészeti csoport munkásságát követi nyomon, akik a hagyományos mesterségeket formabontó technikákkal és fejlett technológiával ötvözve népszerűsítik a felmenőktől örökölt tudást.
2012-ben hat kiotói iparművész azzal a céllal állt össze, hogy a korral lépést tartva, ugyanakkor őrizve a hagyományokat utat találjanak a modern fogyasztókhoz, és a mindennapjaik részévé tegyék a tradicionális iparművészet egyre jobban háttérbe szoruló termékeit. Műveik közt szerepelnek az elegáns teásdoboztól a pezsgőhűtő fadézsán át a kimonók alapanyagául szolgáló nishijin-ori selyemből készült divatcikkek, melyek Japán határain túl is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek.
Ismerjük meg közelebbről a japán esztétika újító mozgalmának törekvéseit!
Youtube videó linkje:
https://youtu.be/ozNXQ3ksLAA
5. rész - A sokoldalú japán kenyér
„Áldott, mint egy falat kenyér” – tartja a magyar mondás. Itthon nehéz lehet elképzelni nélküle a mindennapi étkezéseket, de nem is gondolnánk, hogy Japánban a 19. századi megjelenése óta milyen nagy utat járt be ez az alapélelmiszer. Számos különlegesség köszönhető a szigetország pékjeinek, ilyen például az anpan (édes vörösbabpasztával töltött buci), a melonpan (morzsás süteménytésztával borított zsemle) és a currypan (curryvel töltött zsemle), ám 2013 óta a prémium fehér kenyér bevezetésével újabb innovációk figyelhetők meg a pékségek polcain. Szemet gyönyörködtető színes és kreatív formák tárházát vonultatják fel a boltok, melyek bonyolult formáinak elkészítésébe most bepillantást nyerhetünk két kenyérművész munkásságán keresztül.
Tartsanak velünk, és lépjenek be a festői pékáruk világába!
Youtube videó linkje:
https://www.youtube.com/channel/UCq4sRqh5BMdHmxUift_9Lpg
6. rész - A mesteremberek szakértelme
Minek köszönhető a japán asztalos mesterek hihetetlenül kifinomult készsége és pontossága? Szakmai tudásuk mellett fontos szerepet játszik a hagyományos japán gyalu, azaz kanna használata munkájuk során, hogy elérjék a kívánt fafelületet. 2021 nyarán Aichi prefektúrában versenyt rendeztek, ahova az ország minden tájáról érkeztek asztalosok, hogy összemérjék tehetségüket. A legvékonyabb hántolás rekordját egy háromszoros győztes tartja, aki mindössze három ezredmilliméteres facsíkot gyalult meg. A legmodernebb videotechnológia segítségével felfedjük e mesterek titkait, és azt, hogy miként teszik tartóssá az építőanyagokat. Tartsatok velünk következő dokumentumfilmünkre, mely során górcső alá vesszük a famegmunkálás japán tradícióit!
Youtube videó linkje:
Explore Japan 6. rész - A mesteremberek szakértelme - YouTube
7. rész - MUSIC TRUNK: Utazás a japán hangzás gyökereibe
Yoshii Shogo, zenész, a Taiko dobok és fuvolák mestere, aki hivatásának vallja megmutatni a világnak a hagyományos japán zene számos csodáját. Dokumentáljuk az útját, ahogy megtalálja a zene eredetét a helyi művészetek gyökerein át, majd megnézzük, milyen ajándékokat csomagolt az ő Zene Bőröndjébe, vagyis a Music Trunk-jába. Az út Shimane prefektúrába vezet, hogy bepillantást nyerjünk a régió hagyományos művészetébe. Az Iwami Kagura tánc során fuvolák és dobok kísérik a ritmikus Ohayashi-t, Istenek és démonok táncolják a Mai-t. Úgy tartják, hogy a fesztiválon az Isteneknek előadott Kagura bőséges termést hoz. Yoshii találkozik a helyiekkel, és megtudja, mit jelent számukra az Ohayashi: egy velükszületett ritmus, mely belül dobog, akár a szellemük hangja. Miközben Yoshii fellép a csoporttal, kapcsolatba kerül a Kagura szellemiségével, és feltárásra kerül a hagyományos zene lényege. Tartsatok velünk következő dokumentumfilmünkre, mely során górcső alá vesszük japán tradicionális zenei hangzását!
Youtube videó linkje:
Explore Japan 7. rész - MUSIC TRUNK: Utazás a japán hangzás gyökereibe - YouTube