Ugrás a tartalomra

 Nindzsák – A megtévesztő valóság

 

Dátum: 2023. november 06. 18:00

Helyszín: Arany10 Kultúrház, Tolnay terem

 

A japán történelem iránt érdeklődők körében igen népszerű figurák a nindzsák. A ma elterjedt nindzsa-kép a 18. század közepe táján kezdett kialakulni színdarabok és regények, később pedig a hollywoodi filmek és animációk hatására, míg végül az emberek tudatában végképp megszilárdult a fekete ruhás, dobócsillagokkal trükköző kém-bérgyilkos sztereotípiája. Az elmúlt években ismét fellendülő nindzsa-kutatás eredményei azonban egészen más képet festenek e misztikus harcosokról, kiknek története egészen a 14. század kezdetére vezethető vissza. Előadásunkon a Mie Egyetemről érkező Jamada Júdzsi professzor fogja ismertetni a nindzsák történetét, a program japán nyelven, magyar tolmácsolással zajlik majd.

 

Jamada Júdzsi 1967-ben született Sizuoka prefektúrában, Japánban.

A Kiotói Egyetem bölcsészkarán szerzett diplomát, majd a Cukubai Egyetemen történelem és antropológia szakon doktorált. Jelenleg a Mie Egyetem Bölcsészettudományi Karának professzora, továbbá Mie Egyetem Nemzetközi Nindzsa Kutatóközpontjának igazgatóhelyettese.

Szakterülete az ősi és középkori japán hiedelmek története, jelenlegi kutatási projektjei közé tartoznak a nindzsák és a nindzsutsu, valamint az Isze és Kumano hiedelmek, a haragszellemek és a szellemek tanulmányozása.

jamada2

 

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Ehhez kérjük töltse ki az alábbi Google Form dokumentumot:

https://docs.google.com/forms/d/1mLY26fMPT7deVakS2_Xahe9VlKpouN3BJmQGuTov1MI/edit

 

Amennyiben regisztráltak, de mégsem tudnak részt venni a programon, kérjük előzetesen jelezzék, hogy az Önök számára fenntartott helyet másnak átadhassuk. Szíves együttműködésüket előre is köszönjük.

 

Várunk mindenkit szeretettel!