Ugrás a tartalomra

Az Irodalom Éjszakája immár kilencedik alkalommal hív rendhagyó világirodalmi barangolásra: az idei programban három nyári estén át 24 ország 24 szerzőjének műveiből hangzanak el részletek az irodalomhoz nem kötődő, azt újszerű megvilágításban láttató helyszíneken. Az Irodalom Éjszakája Budapesten évről évre új városrészbe vándorol, hogy az irodalmi élményen túl a város kulturális sajátosságaira is felhívja a figyelmet.

Sok pesti év után idén átkeltünk Budára, méghozzá a 2. kerületbe, ahol a Margit-negyed látja vendégül a felolvasókat.

A világirodalmi paletta sokféle árnyalatát felvillantó műrészleteket a JURÁNYI HÁZBAN és a MARGIT NEGYEDBEN rendszeresen fellépő színművészek keltik életre a kerület arculatához szervesen hozzátartozó helyszíneken.

Idei téma: TÚLSÓ PART

Japán irodalmát ez alkalommal Nagai Kafú képviseli a Szumida című regényével, melyet Samudovszky Adrián olvas fel.

 

Nagai Kafú (1879-1959) a naturalizmus irányzatának kiemelkedő alakja. Elsősorban Zolát tekintette példaképnek, de nagy hatással volt rá Toulouse-Lautrec művészete is, az éjszakai bárokban, mulatókban töltött esték inspirálta világ. Fő témája a városi kultúra, melyben a kései Edo-kor (1603–1868) letűnt világa keveredik a nyugatiasodó Meidzsi-korral (1868–1912). Műveinek szereplői a múlt és a jelen diszharmóniájában élnek, és a konfliktusoktól terhes tokiói életből hol a múltba, hol a nyugati világba vágynak. A múlt viruló gésái a már letűnt korok törékeny szépségét testesítik meg írásaiban.

 

"Amikor Nagai Kafú megidéz egy régi, keserédes, de mégis gyönyörű szerelmet, hasonló érzéseket kelthet egy japán olvasóban, mint bennünk Krúdy Gyula. A magunk mögött hagyott korok nosztalgiája és a szépségkeresés kultusza meghatározza a kor irodalmát, mely egy megtalált szerelmeslevélként tárja fel előttünk a régi és az új kor között sodródó szerelmeket."

Erdős Veronika programszervező, Japán Alapítvány

Japán felolvasás napja: 2024. június 6. 
Japán felolvasás helyszíne: Jurányi Ház

 

Együttműködő színházi partnerünk 2024-ben:
Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház
FÜGE Egyesület

A budapesti Irodalom éjszakája fővédnöke:
ÖRSI GERGELY, a 2. kerület polgármestere

 

* A felolvasásokra 19:00 – 23:00 között kerül sor párhuzamosan 8 különböző helyszínen.
* Minden helyszínen egy adott szerző művének részlete hangzik el 8 alkalommal, 19.00, 19.30, 20.00, 20.30, 21.00, 21.30, 22.00, 22.30 órai kezdéssel.
* Az egyes helyszínek a különböző napokon különböző országok irodalmából adnak ízelítőt.
* Mindenki maga állíthatja össze az aznapi irodalmi barangolásának útvonalát, ehhez nyomtatott térképet adunk segítségül.
* A programon való részvétel ingyenes, regisztrációhoz nem kötött.

További részletekért keresse weblapunkat és a Facebook eseményt:

Irodalom Éjszakája (irodalomejszakaja.hu)

https://www.facebook.com/irodalomejszakaja

#IrodalomEjszakaja
#IrodalomEjszakaja2024
#IE2024
#eunichungary
#EUNIC
#tulsopart