Ugrás a tartalomra

A föld útjai: japán–magyar párbeszéd a kortárs kerámiaművészetben

 

 

 A japán kerámia tradíciójában máig eleven jelentősége van a földhöz, a tájhoz, a természeti környezethez fűződő szerves kapcsolatnak. Ezzel a szemlélettel kezdeményezett alkotó párbeszédet A föld útjai című kultúraközi program Néma Júlia képzőművész kurátori koncepciója alapján Grászli Bernadett igazgató és Sörös Marian irodavezető (Művészetek Háza Veszprém) projektvezetésével. A közös munkában Japánból a gazdag minói kerámiakultúra két kortárs képviselője, Aso Rando és Hioki Tetsuya, valamint Hayashi Izumi kurátor (Museum of Modern Ceramic Art – Gifu/Gifui Modern Kerámiaművészeti Múzeum), magyar részről Néma Júlia, Czigány Ákos fotóművész és Korbély Barnabás geográfus vett részt.

A Veszprém – Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 Balaton EYE rezidenciaprogram keretében a művészek kölcsönösen megismerték Mino és a Veszprém – Balaton régió kulturális és művészeti hagyományait. Együtt bejárt tájakon közösen gyűjtött ásványokból és élményekből alkottak új műveket egy közös kiállításra. Ez a tárlat 2024 májusában Veszprémben, majd októberben Tajimiben, a Museum of Modern Ceramic Art - Gifuban látható a „Gifu, a Tiszta Vizek Földje” Kulturális Fesztivál 2024 hivatalos programjaként.

A föld útjai című kortárs kerámiaművészeti projekt a Museum of Modern Ceramic Art - Gifu, a Művészetek Háza Veszprém és a Bakony–Balaton UNESCO Globális Geopark együttműködésével, Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata, az EU-Japan Fest Japan Committee és a Japán Alapítvány támogatásával valósul meg.


Előadók: Hayashi Izumi kurátor (Museum of Modern Ceramic Art - Gifu), Aso Rando és Hioki Tetsuya képzőművészek

Moderátor: Néma Júlia képzőművész
 

Az előadás japán nyelven, magyar tolmácsolással zajlik.
 

Időpont:

2024. május 14. (kedd) 17:30–19:30
 

Helyszín:

Néprajzi Múzeum, MÉTA tér
(1146 Budapest, Dózsa György út 35.)
 

Regisztráció:

Az előadás ingyenes, de a limitált helyekre való tekintettel az előzetes regisztrálók előnyben részesülnek a beengedéskor!
Regisztráció: ITT