Japán Alapítvány Budapesti Iroda
1062 Budapest, Aradi u. 8-10
info@japanalapitvany.hu

Teltház! - Tánc az Istenekkel – Japán kagura előadás

A japán-magyar diplomáciai kapcsolatok fennállásának 150. évfordulója alkalmából egy különleges színpadi bemutatóval készülünk, mely ötvözi a szakrálisat a szórakoztatóval.

A kagura a nó és a kabuki egyik őse; az évszázadokon át fennmaradt népi előadóművészeti műfaj sintó szentélyekben jött létre, hogy szertartásos táncok bemutatása közben „meghívja” az isteneket az emberek közé, majd együtt mulassanak. A kagura szoros kapcsolatban áll a vidéki élettel, így darabjai többsége – a japán mitológia történetei mellett – az adott közösség legfontosabb tevékenységének istenét kelti életre.

Előadásunkra két társulat érkezik a 2011-es nagy katasztrófa által erősen sújtott Tóhoku vidékéről: a vándorelőadói tevékenységéről ismert Kuromori kagura, valamint a Kanmacsi hóin kagura, hogy bemutassa a sokszínű műfaj két ágát. A nagyszabású produkció során először láthat a magyar közönség egész estés kagura előadást, ahol a táncosok élő zene kíséretében mutatják meg az újjáéledő Tóhoku és a talpra állásban fontos szerepet vállaló kagura erejét. Az est különlegessége, hogy ez a budapesti bemutató lesz a Kanmacsi hóin kagura első külföldi szereplése.

kagura-photo-collage.jpg

Tánc az Istenekkel – Japán kagura előadás

Hagyományos népi színjáték Tóhoku vidékéről

Időpont:

2019. február 20. 18:00.

Helyszín:

József Attila Színház

(1134 Budapest, Váci út 63.)

Az előadásra minden jegy elkelt!

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/365091174305173/

A Kanmacsi hóin kagura (Mijagi prefektúra)

A társulat ismérve, hogy a székhelyéül szolgáló Inari-szentély kertjében álló, gyönyörűen feldíszített, faszerkezetű színpadra idézik meg a kamit (istent). Nemcsak megkapó táncokat, hanem már-már akrobatikus csetepatékat, interaktív műsorszámokat is láthatunk tőlük. A számos fiatal tagnak köszönhetően több korosztállyal is megtalálják a közös hangot, és hozzájárulnak a helyi közösségek működéséhez. A nagy katasztrófa után minden erejükkel igyekeztek támogatni a tengerparti kagura-társulatokat, amelyek komoly károkat szenvedtek.

Jamato Takeru herceg c. darabjukból egy kis ízelítőt láthat ide kattintva.

A Kuromori kagura (Ivate prefektúra)

E vándorló kagura társulat a Kuromori-szentélyben lakozó istent (kamit) egy faragott oroszlánfejbe költöztetve hordozza a településekre, hogy szerencsét, boldogságot és megnyugvást vigyen az embereknek. A körzet, melynek helységeit rendszeresen felkeresik kivételesen nagy, de a látogatásra 340 éve kijelölt falvakat máig nem hagyták cserben. Jórészt ennek is köszönhetik, hogy művészetük kiérdemelte a kiemelt népi szellemi kulturális örökség címet. Gazdag repertoárjuk dinamikus és látványos darabajiról híres. Alig három hónappal a 2011-es katasztrófa után már újrakezdték a munkát, hogy erőt adjanak a túlélőknek.

A Hegyisten tánca c. darabjukból egy kis ízelítőt láthat ide kattintva.

Szervező: Japán Alapítvány (Japan Foundation)
Támogató: Magyarországi Japán Nagykövetség
Közreműködő: József Attila Színház