Japán Alapítvány Budapesti Iroda
1062 Budapest, Aradi u. 8-10
info@japanalapitvany.hu

Japán Filmhét 2019

Idén júniusban is megrendezzük a Japán Filmhetet!

A nyár kezdete nálunk csak egyet jelenthet: újra eljött a Japán Filmhét ideje! Idei filmválogatásunkat az utóbbi évek terméséből szemezgetve állítottuk össze; található benne könnyed hangvételű vígjáték, de elgondolkodtató, illetve társadalmi problémákat boncolgató dráma is. A sokszínűség ellenére egy valami közös: főhőseink élete fordulóponthoz érkezett, így kénytelenek döntést hozni jövőjüket illetően, legyen az akár örömteli, vagy épp szívfacsaró kimenetelű számukra.

A filmeket japánul, angol és magyar felirattal vetítjük.

A belépődíj vetítésenként 500 Ft, a jegyeket május 23-tól a Toldi mozi jegypénztárában és online, a mozi honlapján árusítják.

Időpont:

2019. június 4-7. 18:30

Helyszín:

Toldi mozi

(1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38)

Jegyár: 500 Ft

filmhet700x300.jpg

Program:

Június 4. (kedd), 18:30:
Szappanbuborék

Rendezte: AZUMA Shinji

(2016, 108 p)

Izumi Shoto hányattatott gyerekkora árnyékában él: a szülői szeretet és törődés teljes hiányában fiatal útonállóként tengeti mindennapjait, hogy tolvajlással betevőt szerezzen. Ám amikor véletlenül leszúrja áldozatát, kénytelen egy távoli faluba menekülni a rendőrség elől. Útközben segít egy sebesült idős hölgyön, Sumán, aki hálából elszállásolja a fiút otthonában. Shota eleinte ugyan ki akarja rabolni az öregasszonyt, de a helyiek iránta mutatott szeretete változást indít el benne. Nonami Asa azonos című bestsellerén alapuló filmünkhöz a vidéki Japán gyönyörű tájai nyújtanak hátteret, s a vizuális élményt csak fokozza a helyi gasztronómiai érdekességek étvágygerjesztő tálalása.

shabondamasub2.jpg

Június 5. (szerda), 18:30:
Egy sima, egy fordított

Rendezte: OGIGAMI Naoko

(2017, 127 p)

Nézz szembe a nehézségekkel, köss szívvel-lélekkel!

Az általános iskolás Tomót magára hagyja édesanyja, ezért nagybátyja gondozásába kerül. Új otthonába költözve megismerkedik gyámja transzszexuális élettársával, Rinkóval, aki eleinte ugyan zavarba hozza a kislányt, ám neki köszönhetően először tapasztalhatja meg, milyen is egy szerető család tagja lenni. Az idilli képet azonban nem mindenki nézi jó szemmel; Tomónak hamar szembesülnie kell a társadalom elutasításával és a kirekesztettség nehézségeivel. A film 2017-ben számos díjat nyert neves szakmai fesztiválokon; többek közt a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, a Pekingi Nemzetközi Filmfesztiválon, illetve a New York-i Ázsia Filmfesztiválon.

kareamusub3.jpg

Június 6. (csütörtök), 18:30:
The extreme Sukiyaki

Rendezte: MAEDA Shirou

(2013, 111 p)

Mi köze van a sukiyakinak az élet értelméhez?

Sokak számára az egyetemista évek jelentik az élet csúcspontját. Horaguchi esetében ez biztosan elmondható, hiszen a diplomaosztót követő 15 évet csupán nosztalgiázással tölti. A mindennapok egyhangúságából eredménytelenül próbálva kitörni, végül úgy dönt, meglátogatja régi csoporttársát, Ohkawát. A két barát az egyetem vége óta nem beszélt egymással, ám a kezdeti hűvös légkör hamar feloldódik, s ott veszik fel a fonalat, ahol egykor abbahagyták. Mindketten a múltban ragadva, cél nélkül tengetik életüket, melyre megoldásként kitalálják, hogy együtt útra kelnek. A rögtönzött kirándulásra magukkal viszik Ohkawa szobatársát és Horaguchi volt barátnőjét, s ezzel kezdetét veszi a furcsa csapat „extrém” kalandja.

Június 7. (péntek), 18:30:
Nevenincs madarak

Rendezte: SHIRAISHI Kazuya

(2017, 123 p)

16 éven aluliak számára nem ajánljuk.

Towako a nála jóval idősebb, otromba és modortalan Jinjivel él. Bár csak undort érez a férfi iránt, ez nem tartja vissza attól, hogy annak kevéske fizetésén élősködve töltse napjait. Miközben képtelen elfelejteni 8 évvel korábbi barátját, Kurosakit, megismerkedik a nős Mizushimával, aki sokban hasonlít volt szerelmére. Hamar viszonyba bonyolódnak, ám a boldog napokat rövidesen félbeszakítja a rendőrségtől érkező hír, miszerint Kurosaki több éve eltűnt. Mindeközben Towako észreveszi, hogy Jinji folyton követi őt, ami gyanút ébreszt benne, hogy a férfinek köze lehetett Kurosaki eltűnéséhez. Eluralkodik rajta a rettegés, s hamarosan nemcsak mostani kedvesét kezdi el félteni, de saját biztonságát is.

Megdöbbentő történet a határtalan szerelemről, s annak ember által teremthető legszörnyűbb formájáról. A Numata Mahokaru azonos című regényén alapuló filmet megannyi díjjal tüntették ki; megjelenésekor bekerült 2017. év TOP 10 japán filmjei közé.

kanotori.jpg

A nagy érdeklődésre való tekintettel kérjük Önöket, hogy lehetőleg előre szerezzék be a jegyeket a Toldi mozi honlapján (http://toldimozi.hu ), vagy személyesen a pénztárban, mert a vetítés előtt már lehet, hogy nem lesz rá mód.
Elnézést kérünk a kellemetlenségekért, de belépőjegy nélkül sajnos senkit sem tudunk beengedni a vetítésekre.