Japán Alapítvány Budapesti Iroda
1062 Budapest, Aradi u. 8-10
info@japanalapitvany.hu

Filmklub: Mameshiba

Áprilisban a házikedvenceké a főszerep: kutyabarátoknak és cicaimádóknak is készültünk egy-egy szívmelengető filmmel, hogy vidámabban teljen a tavaszi feltöltődés.

Mameshiba

Rendezte: KAMEI Toru

(2009, 106 p)

A film Jiro, a középkorba hajló férfi, valamint a kéthónapos shiba kutyus, Ichiro kalandjait követi nyomon. Shiba Jiro (Sato Jiro) 35 éves és munkanélküli. Szülővárosából még sosem tette ki a lábát és céltalanságával mit sem törődve, kényelmesen él szülei nyakán. Békés mindennapjainak azonban váratlanul vége szakad, mikor apja hirtelen meghal, anyja pedig szó nélkül elhagyja az otthonukat. A magára maradt Jiro egy napon belebotlik a nyakán piros kendőt viselő kiskutyába, s végül együtt indulnak el felkutatni Jiro eltűnt anyját…

Bár komédia, illetve családi film kategóriába is sorolják a filmet, a szórakoztató hangvétel ellenére a Japán társadalmat jellemző komoly társadalmi problémákat is érint. Bemutatja a hikikomori (társadalomtól és szociális érintkezéstől való elzárkózás) jelenséget, illetve a NEET (Not in Education, Employment, or Training; olyan személy, aki se nem tanul, se nem dolgozik, nem végez hasznos tevékenységet) életformát, a történet pedig egyfajta alternatívát kínál a személyes nehézségeken való felülemelkedésre.

A film az azonos című, népszerű japán tévésorozat adaptációja, és Sato Jiro melett ismert olyan színészeket vonultat fel, mint Adachi YumiWatanabe Tetsu, valamint Tsunogae Kazue.

mame-main1ss.jpg