Japán Alapítvány Budapesti Iroda
1062 Budapest, Aradi u. 8-10
info@japanalapitvany.hu

Bozótmély - Színházi előadás

A Lumen Kávézóban ismét bemutatásra kerül a Trojka Színházi Társulás japán témájú új darabja.

„Nemegyszer világosabban látni abban, aki hazudik, mint abban, aki igazat mond.
Az igazság, mint a fény, vakít. A hazugság, mint a szép alkonyat, minden tárgyat érvényre juttat.” /Albert Camus/

A Lumen és a Trojka Színházi Társulás együttműködésének eredménye a társulat idei első bemutatója, Akutagava Rjúnoszuke A bozót mélyén című 1922-ben megjelent novellájának új színpadi adaptációja. Az O. márkiné és az Anna Karenina után újabb elbeszélés adaptációjával kísérletezik a társulat – ezúttal pedig a modern japán novella megteremtőjének egyik legismertebb és legrejtélyesebb alkotását választotta alapanyagul. A szöveget a produkció dramaturgja Cseh Dávid fordította eredeti nyelvről, és ő jegyzi a Bozótmély című színpadi változatot is.

bozotmely392-web.jpg

© BOKOR KRISZTIÁN

A történet a középkori Japánban játszódik, és egy rejtélyes bűnesetről szól: a császári főváros melletti hegyekben, egy sötét bozót mélyén megölték egy fiatal házaspár férfi tagját, a szemtanúk és gyanúsítottak ellentmondó vallomásaiból pedig úgy tűnik, lehetetlen eldönteni, valójában ki volt a tettes. A szereplők közül valaki biztosan hazudik. A kérdés csak az, hogy kinek – és miért.

Akutagava szerint hiábavaló a minket körülvevő valóságban egyszerű igazságokat keresnünk – azok ugyanis gyakran kicsusszannak a kezeink közül. Ez a probléma foglalkoztatta a Trojka alkotóit is, amikor saját megfejtéseiket keresték a próbafolyamat során. A három főszerepben Nagy Dórát, Mátrai Lukács Sándort és Bárnai Pétert láthatja a közönség, kisebb szerepekben pedig feltűnik Natalie Dimanovski és Soós Attila is.

bozotmely613-edit-web.jpg

© BOKOR KRISZTIÁN

A produkció jelmezeit Szlávik Juli készítette, a látványért pedig Lakatos Márk felel. A Bozótmély zeneszerzője Petrik György, a színészek munkáját pedig nagyban segítette Hábermajer Gábor szamuráj mester. A rendező: Soós Attila társulatvezető.

Időpont:

2018. december 28. 19:00

Helyszín:

Lumen Kávézó

(Bp 1085 Horánszky u. 5.)

Jegyár: 3000 HUF

Jegyrendelés: trojka.jegy@gmail.com

Támogatók: NKA, Japán Alapítvány

Külön köszönet Angyal Ágnesnek, Hutanu Emilnek, Halász Tamásnak,
az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetnek és a Sín Kulturális Központnak!

További részletek: https://www.facebook.com/events/390548548349078/