Japán Alapítvány Budapesti Iroda
1062 Budapest, Aradi u. 8-10
info@japanalapitvany.hu

A japán fermentálás kulturális antropológiája

Előadás a japán étkezési kultúra egyik alappilléréről

„A láthatatlan erjesztőbaktériumok működését grafika segítségével láthatóvá teszem” foglalja össze tevékenységét Ogura Hiraku, „fermentáció dizájner”. A pályáját kreatívmunkák vizuális felelőseként kezdő fiatalember eredetileg hobbiból fogott bele az erjesztési kultúra tanulmányozásába, ám rajongása hamar szakmai érdeklődésbe csapott át, s mára kutatóként a fermentációs mikrobiológia szakértőjévé vált. De vajon milyen munkát is takar modernül hangzatos titulusa? Ogura Japán különböző vidékeinek erjesztőivel közösen készít termékfejlesztéssel, illetve fermentálással kapcsolatos képeskönyveket, animációkat; emellett workshopokat is tart. Az erjesztett élelmiszerek – pl. miszo, szójaszósz – nélkülözhetetlenek a japán konyhában, mindemellett kulturális szerepük is meghatározó. Erre az alapgondolatra épül Ogura előadása, melyen bemutatja a jellegzetesen japán erjesztőbaktériumot, a kódzsit; beszél továbbá a japán étkezési kultúra történelméről és jelenéről, annak környezettel való együttéléséről. Ezen túl Claude Lévi-Strauss és más jeles kulturális antropológusok elméleteit is érintve vezeti be hallgatóit a fermentálás világába.

ogura.png

Időpont:

2019. június 18. 18:00

Helyszín:

Culinary Institute of Europe

(1061 Budapest, Paulay Ede u. 55.)