Japán Alapítvány Budapesti Iroda
1062 Budapest, Aradi u. 8-10
Tel.: +36 1 214 0775
Fax: +36 1 214 0778
info@japanalapitvany.hu
vissza a listához

A japán fermentálás kulturális antropológiája

Előadás a japán étkezési kultúra egyik alappilléréről

 „A láthatatlan erjesztőbaktériumok működését grafika segítségével láthatóvá teszem” foglalja össze tevékenységét Ogura Hiraku, „fermentáció dizájner”. A pályáját kreatívmunkák vizuális felelőseként kezdő fiatalember eredetileg hobbiból fogott bele az erjesztési kultúra tanulmányozásába, ám rajongása hamar szakmai érdeklődésbe csapott át, s mára kutatóként a fermentációs mikrobiológia szakértőjévé vált. De vajon milyen munkát is takar modernül hangzatos titulusa? Ogura Japán különböző vidékeinek erjesztőivel közösen készít termékfejlesztéssel, illetve fermentálással kapcsolatos képeskönyveket, animációkat; emellett workshopokat is tart. Az erjesztett élelmiszerek – pl. miszo, szójaszósz – nélkülözhetetlenek a japán konyhában, mindemellett kulturális szerepük is meghatározó. Erre az alapgondolatra épül Ogura előadása, melyen bemutatja a jellegzetesen japán erjesztőbaktériumot, a kódzsit; beszél továbbá a japán étkezési kultúra történelméről és jelenéről, annak környezettel való együttéléséről. Ezen túl Claude Lévi-Strauss és más jeles kulturális antropológusok elméleteit is érintve vezeti be hallgatóit a fermentálás világába.

 

ogura.png 

 

Időpont:

2019. június 18. 18:00

Helyszín:

Culinary Institute of Europe

(1061 Budapest, Paulay Ede u. 55.)

 

Kapcsolódó program:

Az előadás másnapján Ogura úr vezetésével kis létszámú miszo-készítő workshopot szervezünk, melynek részvételi díja 1500 forint /fő. Részletek és jelentkezés az alábbi weboldalon:

https://makifood.com/hu/fozokurzusaink

A workshopra a helyek beteltek.

 

 

A rendezvények a Makifood Főzőiskola és a Culinary Institute of Europe közreműködésével jön létre.

Támogató: Intercooperation Zrt., JETRO Hungary

hakko-logo3.jpg
 

 

Az előadásra a helyek beteltek. További regisztrációkat sajnos nem áll módunkban elfogadni. Szíves megértésüket köszönjük!

Amennyiben regisztráltak, de mégsem tudnak részt venni a programon, kérjük előzetesen jelezzék, hogy az Önök számára fenntartott helyet másnak átadhassuk. Szíves együttműködésüket előre is köszönjük.


Jelentkezésével beleegyezik a Japán Alapítvány GDPR szerint módosított adatvédelmi irányelveihez.

© 2012 japanalapitvany.hu | Használati feltételek